31 Mayıs 2011 Salı

lezzetli tadlar 1: Topik


Radyo programı yaparken ,bir defasında Samatya'da bir Ermeni ailenin evine konuk olmuştum. Masanın özenini, yemeklerin şahaneliğini yazarak anlatamam ama o gün yediğim çok lezzetli bu ermeni tatlısını paylaşabilirim belki.. Ben ilk firsatta deneyeceğim tarifi. Ev sahipleri ile yaptığım sözlü tarih kayıdı tam önümdeki kırmızı dolap içinde tozlanıp duruyor. Bir gün paylaşırım belki o kayıtları bir yerlerde.
Bu yaşlı ermeni çiftin bir anısı aklıma gelir hep ve kendi hayatıma benzetirim o anıyı. Arto  ile Mari diye hatırlıyorum ama emin değilim. Çok az tanıyorlarmış birbirlerini evlendiklerinde, nerdeyse bizdeki görücü usulu gibi bir evlilikmiş, bir iki görüşme sonra ömür boyu birlikte geçirilecek bir hayat sözü. Evlenmişler yavaş yavaş birbirlerine alışmaya çalışırken bir gün evdeki pikaba bir klasik müzik plağı koymuş Arto. O kadar severmiş ki klasik müziği önce ayakta döne döne dans etmeye başlamış, sonra koltukların sandalyelerin üzerine çıkmış. Mari ilk kez görüyormuş böyle bir sahneyi, kocasının deli olduğunu düşünmüş, korkmuş. Sonra anlamış  tabi bu "delice sevgiyi" o da sevmiş klasik müziği.Nerelerde ne dinler nerelerde dans ederler anlatmışlardı. Fotoğraflar aile albümlerine bakarken hissettiklerimi Serenad'ı okurken de hissettim.
O gün radyoculuk hayatımın en güzel günlerinden biriydi sanırım. Topikin tadını tam hatırlamıyorum, bana dinlettikleri müziğin hangi eser olduğunu da hatırlamıyorum ama bu anı tüm detayıyla kalmış aklımda. Afiyet olsun
TOPİK

  • Topik malzemeleri

         3 su bardağı nohut
         5 patates
         1 tatlı kaşığı tuz
         1 tatlı kaşığı tozşeker
         1 tatlı kaşığı tarçın
         1 çay bardağı tahin
    İç malzeme için

         3 kg soğan
         1 tatlı kaşığı tuz
         50 gr dolmalık üzüm
         50 gr çamfıstığı
         4 tatlı kaşığı tarçın
         2 tatlı kaşığı yenibahar
         2 tatlı kaşığı karabiber
         2 tatlı kaşığı tozşeker
         500 gr tahin


  • Nohutları bir gün önceden ıslatın. Bol suyla haşlayıp suyunu süzün. Üzerindeki zarları çıkarıp ezin. Patatesleri yıkayıp soymadan bir tencerede bol suyla haşlayın. Ilınınca soyup ezin. Nohut ve patatesi birbiriyle iyice karıştırın. Karışıma tuz, şeker, tarçın ve tahini ilave edip yoğurun.
    Dolmalık üzüm ve çamfıstığını bir kapta ıslatın. Soğanları soyup piyazlık doğrayın. Bir tencereye alıp tuzu ilave edin. Kısık ateşte iyice pişirin. Üzüm ve çamfıstığını süzüp ilave edin. Tarçın, yenibahar, karabiber ve şekeri ekleyin. Soğuduktan sonra tahini ilave edip karıştırın.
    Streç folyoları, ezme ve  malzemeye göre mendil büyüklüğünde kesin. Her folyonun üzerine nohut ezmesini portakal kabuğu kalınlığında yayın. Orana göre ayarladığınız iç malzemeyi ezmenin tam ortasına top gibi bırakın. Folyo yardımıyla dört ucu birleştirip yuvarlak bohçalar hazırlayın.
    Topikleri bir gün buzdolabında bekletin. Folyoları çıkarıp servis tabağına alın. Bıçakla dörde ya da sekize bölüp üzerine 2 tatlı kaşığı limon suyu ve zeytinyağı dökün. Tarçın serpip servis yapın.
    Topik artık hazır, afiyet olsun.
  • Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder